Preventie
-Rouwbegeleiding
Vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met het verlies van dierbaren. Onze reacties op zo’n verlies zijn afhankelijk van verschillende factoren en verschillen bovendien enorm per persoon. Ook de mate en vorm van steun waar een rouwende behoefte aan heeft, is niet in een protocol te vangen. Wat voor de ene persoon steunend of helpend is, kan voor een ander juist niet of zelfs averechts werken. Dat maakt het vaak lastig voor naasten om het “goed” te doen. Wanneer een rouwende de steun en begeleiding als helpend ervaart, zeker ook van collega’s en leidinggevenden, blijkt dit in de praktijk een belangrijke factor bij het voorkomen van psychische klachten en langdurig verzuim. Een passende benadering is dus heel belangrijk.
In de rouwbegeleiding worden de behoeften en wensen van de medewerker ten aanzien van het werk en steun/begeleiding/bejegening vanuit het werk geïnventariseerd en naar aanleiding daarvan wordt, indien gewenst, advies gegeven aan de leidinggevende.
Rouwbegeleiding kan ook alleen worden ingezet voor de medewerker (luisterend oor, advies) of alleen voor de leidinggevende (algemeen advies) als de medewerker geen behoefte heeft aan begeleiding maar de leidinggevende wel vragen heeft. Ook een driegesprek met de medewerker en leidinggevende samen kan soms helpend zijn.
Samenvattend betreft onze rouwbegeleiding een laagdrempelige begeleiding, direct na het overlijden van een dierbare: een luisterend oor, adviezen voor de nabestaande en/of diens collega’s/ leidinggevende. Er is geen apart intakegesprek nodig. Rouwbegeleiding kan worden ingezet ter preventie van het ontwikkelen van psychische klachten en langdurig verzuim ten gevolge van een verlieservaring. De begeleiding wordt gegeven door een ervaren, in rouw gespecialiseerde GZ psycholoog.
Behandeling
Wanneer een medewerker dreigt vast te lopen in het rouwproces, of wanneer er bijvoorbeeld sprake is van PTSS klachten na een traumatische ervaring, dan kan een behandeling nodig zijn om de klachten blijvend te verminderen of op te lossen. Het ECTV is gespecialiseerd in de behandeling van (gecompliceerde) rouw en trauma. Hierbij maken we gebruik van de meest effectieve behandelvormen zoals EMDR, cognitieve gedragstherapie, schemagerichte therapie en bokspsychotherapie. Onze ervaring is dat rouw en trauma zich ook in het lijf manifesteren en niet alleen in het hoofd. Daarom hechten wij veel waarde aan het toevoegen van lichaamsgerichte werkvormen zoals boksen, yoga en ademhaling. Dit blijkt van grote meerwaarde voor het herstel.
Alle behandelingen worden uitgevoerd door ervaren en in rouw- en/of trauma gespecialiseerde GZ psychologen. Voorafgaand aan elke behandeling wordt altijd eerst een intake gedaan.
-Intake
De intakefase bestaat uit 2 gesprekken en diagnostiek van rouw en/of trauma (of anders). Op basis van de intake wordt ingeschat of en hoeveel consulten er nodig zijn en welke vorm van behandeling het meest passend is. U ontvangt hiervan een korte terugkoppeling met advies voor een vervolgtraject.
-Rouw- en/of traumabehandeling (kort, middel, lang)
In rouw- en/of traumabehandeling vindt behandeling plaats van psychische klachten ten gevolge van (een of meerdere) verlies- en/of traumatische ervaringen. Klachten die veel voorkomen na het meemaken van een verlies of traumatische ervaring zijn onder meer: angst, depressie, slaapproblemen, prikkelbaarheid, geheugen/concentratieproblemen en traumagerelateerde klachten (nachtmerries, herbelevingen etc). De behandeling wordt gegeven door een ervaren GZ psycholoog waarbij de meest effectieve en efficiënte therapievormen worden gebruikt. De focus ligt op herstel van de klachten en op het verbeteren van het functioneren, zowel zakelijk als privé.
–ITB: Intensieve Traumabehandeling (kort)
De afkorting ITB staat voor: Intensieve Trauma Behandeling. Een ITB is, zoals de naam al zegt, een zeer intensieve maar ook een zeer effectieve en kortdurende vorm van traumabehandeling. Wij bieden de mogelijkheid voor uw medewerker om in slechts één dag (maximaal 6 sessies) te werken aan een sterke reductie of zelfs volledig herstel van traumagerelateerde klachten na een (eenmalige) traumatische ervaring, zoals bijvoorbeeld geweld, een ongeluk of een ramp. Onze ITB wordt uitgevoerd door één of meerdere zeer ervaren traumabehandelaren, waarbij gebruik wordt gemaakt van EMDR.
De korte ITB is met name geschikt voor medewerkers waarbij voorafgaand aan het meemaken (of getuige zijn) van de traumatische gebeurtenis geen sprake was van psychische klachten en die goed functioneerden. Sinds de traumatische ervaring hebben zij last van ’typische’ PTSS-klachten zoals nachtmerries, herbelevingen, slaapproblemen en/of intrusies (opdringende beelden). Hierdoor wordt het gevoel van welbevinden en het functioneren in het dagelijks leven en op het werk ernstig verstoord.
Wanneer er sprake is van een complexer (trauma)beeld is deze ITB mogelijk minder passend en zal eerder een reguliere traumabehandeling of een uitgebreidere ITB geadviseerd worden.
Ongeveer twee weken na afloop van de behandeling vindt een evaluatiegesprek met nameting plaats.
–Bokspsychotherapie
Bokspsychotherapie is een relatief nieuwe, maar zeer effectieve behandelvorm bij zowel trauma als rouw (en de combinatie van beide), waarbij emoties en/of triggers vast blijven zitten in het lichaam. Bij bokspsychotherapie worden technieken vanuit de bokssport gecombineerd met evidence based behandelvormen als EMDR en schemagerichte therapie. De behandeling helpt onder meer om emoties gedoseerd te uiten, boosheid te kanaliseren, grenzen te voelen en te bewaken en (oude, ingesleten) denk- en gedragspatronen te ontdekken en te veranderen. Bokspsychotherapie kan ook heel goed ingezet worden bij burnoutklachten, problemen met emotieregulatie, onzekerheid en assertiviteit. Onze bokspsychotherapie wordt gegeven door een ervaren GZ psycholoog in samenwerking met een professionele bokstrainer.
Voor meer informatie over onze zakelijke producten, de tarieven en aanmeldingen, kunt u mailen naar zakelijk@ec-tv.nl. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.